Hovedpine og svimmelhed

Der findes ca. 200 forskellige slags hovedpine, hvoraf størstedelen heldigvis er sjældne. De tre mest almindelige typer er nakkehovedpine, spændingshovedpine og migræne. I nogle tilfælde følger der svimmelhed med hovedpinen, men det er muligt at have begge dele, uden den anden.

Nogle former for hovedpine og svimmelhed kan behandles og afhjælpes med fysioterapi. Gennem undersøgelse og test, kan fysioterapeuten afklare, hvilken behandling der skal til.

Ved hovedpine kan man have tendens til at holde sig i ro. Det er dog vigtigt, specielt under behandlingsforløbet, at forblive fysisk aktiv. Fysioterapeuten vil tilrettelægge det mest optimale aktivitetsniveau for dig.

Herunder følger en hurtig forklaring om de mest almindelige typer. Ønsker du yderligere viden, kan du besøge www.hovedpineforeningen.dk

 

Migræne

Er karakteriseret ved en kraftig pulserende hovedpine, der ofte er lokaliseret til den ene side af kraniet, men kan skifte side ved nye anfald. Det kommer typisk i anfald af timer til dages varighed. Anfaldet bliver ofte udløst af særlige fødevarer eller ændring i søvnmønster. Under et anfald følger typiske enten kvalme, opkast og/eller overfølsomhed overfor lyd og. Migræne kan være yderst invaliderende, og gøre, at enhver form for aktivitet forværrer symptomerne. Mange får de første anfald i en ung alder, men typisk vokser man fra det med alderen. Almindelig smertestillende har typisk ingen effekt på migrænen ved anfald. Dog kan specifik migrænemedicin lindre. Nogle gange følger der aura med migrænen. Aura er et udtryk for, når man før hovedpinens indtræden, får neurologiske symptomer, fx synsforstyrrelser eller snurren i arme/ben.

Spændingshovedpine

Er karakteriseret ved en let til svær hovedpine, der ofte sidder i begge sider af hovedet. Smerterne er hyppigst om eftermiddagen/aftenen. Smerterne beskrives ofte som et bånd, der er strammet om hovedet. Den kan være konstant og vare fra dage til flere uger. I værste tilfælde bliver det kronisk og varer i måneder til år. I modsætning til migræne, så følger der ved spændingshovedpine ikke kvalme, opkast og synsforstyrrelser. Ligeledes er spændingshovedpine ikke forværret ved fysisk aktivitet.

Nakkehovedpine

Er karaktiseret ved at sidde på bagsiden af hovedet, typisk med udstråling til pande og øjne. Der medfølger ofte smerter og spændinger i nakken. Smerterne føles gerne voldsommere end ved spændingshovedpine, og er primært til stedet når man vågner. Nakkehovedpine skylder ændringer i stillingen af nakkehvirvler. Pga. den tætte forsyning af nerver i området, kan man også opleve svimmelhed, synsforstyrrelser og utilpashed.

Svimmelhed

Ses primært hos ældre, men alle mennesker kan opleve det. Det kan opstå af mange forskellige årsager, lige fra ubalance i nakken, følger efter nakke-/hovedtraume, spændinger i nakken, ørestensproblematik, lavt blodtryk, medicin mm​. Med så vidt mange årsager, er det vigtigt med en grundig undersøgelse, så fysioterapeuten kan finde ud af, om det er en problematik der kan behjælpes.Åbningstider
Fysioterapien
Mandag - torsdag7.15-18.00
Fredag7.15 -15.00

Træningscentret
Mandag til torsdag7.15-21.00
Fredag7.15-18.00
Lør, søn, helligdage8.00-13.00
Lørdage i Juli månedLUKKET

Tlf. 86 98 54 35
[ Udviklet af More in Mind ]